Kreditkonto

Ett kreditkonto är en flexibel kredit som erbjuder uttag på fria belopp upp till en viss kreditgräns. Pengarna betalar du sedan tillbaka med möjlighet till delbetalning och uppskjutning av dina betalningar. På så sätt fungerar ett kreditkonto precis som ett kreditkort, med skillnaden att du inte använder ett fysiskt kort.

Så skiljer sig kreditkonton från snabblån

Det finns flera skillnader mellan ett kreditkonto och ett snabblån som är bra att ha i åtanke. Den absolut viktigaste skillnaden är hur krediten delas ut. Med ett snabblån får du ta del av hela summan och aktuell räntekostnad på en gång när lånet beviljas. Ett kreditkonto är däremot ofta kostnadsfritt så länge du inte tar ut pengar från det.

En hög med svenska sedlar

Återbetalningen mellan de olika låneformerna skiljer sig också markant. Med ett snabblån kommer det alltid en återbetalningsplan, och varje månad behöver man betala tillbaka en viss summa pengar. Kreditkontot har däremot bara ett minimibelopp som låntagaren behöver betala tillbaka varje månad.

Tips! Ett kreditkonto kan fungera som en buffert för oförutsedda utgifter.

Kreditkonton kräver dock mer disciplin från sina låntagare, som får betala dyrt om betalningarna inte kommer in inom en rimlig tidsram.

Ett snabblån passar när du behöver låna en mindre summa till en specifik utgift. Ett kreditkonto är bättre om du ännu inte vet vad du behöver pengarna till, men ändå behöver ha tillgång till en extra buffert.

Jämför kreditkonton innan du gör ditt val

Innan du bestämmer dig för vilket kreditkonto du vill använda dig av bör du jämföra bland de kreditkonton som är aktuella på marknaden just nu.

Låneguiden.se kan du smidigt jämföra bland marknadens olika kreditkonton för att du enkelt ska hitta det kreditkonto som passar dig och din nuvarande ekonomiska situation bäst.

Riskerna med ett kreditkonto

När du öppnar ett kreditkonto finns det några eventuella risker som kan vara bra att vara medveten om:

  • Den effektiva räntan är hög. Kreditkonton har höga effektiva räntor eftersom tanken är att du ska återbetala din kredit så snabbt som möjligt. Väntar du för länge med att betala tillbaka dina skulder till kreditkontot blir det snabbt dyrt.
  • Det kan vara svårt att få överblick över avgifterna kopplade till kreditkontot. Flera kreditkonton kommer med en mängd olika avgifter i form av till exempel årsavgift, uppläggningsavgift, aviavgift och uttagsavgift. Se därför till att kolla upp vilka avgifter som kommer med de kreditkonton du väljer mellan.
  • Det är viktigt med självdisciplin. För att du ska undvika onödiga skulder i så hög mån som möjligt är det viktigt att du försöker att hålla i kreditkontots pengar när du absolut inte måste använda dig av pengarna.