Finansiering

Det finns en mängd olika lån på den svenska lånemarknaden. Alla har sina fördelar och nackdelar och det är därmed viktigt att jämföra låneformerna och se på det behov man har. Exempelvis är kreditkort och kreditkonton mycket flexibla och skapar tillgänglighet till pengar när de behövs som mest. Snabblånen är främst bäst vid mycket små belopp som ska betalas inom maximalt en månad medan privatlån passar lana-pengarför lån på större belopp.

Något som även skiljer lånen åt är vilken ränta som erbjuds. Generellt gäller att låntagaren får lägre ränta ju större lånebeloppet är på och om man kan erbjuda banken en säkerhet (ex bostad eller bil).

Billån

Ett billån är ett lån där bilen är viss säkerhet för långivaren. Det gör att man oftast får något lägre ränta än om ett klassiskt privatlån hade tecknats. Skillnaden är däremot så liten att det kan var värt att både jämföra billån och privatlån när bilen ska finansieras.

Vilka regler som bankerna har för att ge ett billån varierar. Vissa kräver att bilen måste vara köpt på auktoriserad bilhandlare samt att enbart exempelvis 80% av bilens värde får lånas.

Det som är viktigt att tänka på för den som vill teckna ett billån är att tydligt läsa igenom avtalen och vad som exempel gäller om bilen säljs innan lånet är återbetalat. Utöver det rekommenderas att även jämföra räntor mot privatlån.

Bolån

De allra flesta som köper bostad tecknar ett bolån. I och med att bostaden är en mycket trygg säkerhet erbjuder bankerna mycket låg ränta på dessa lån. För privatpersoner är detta det lån som ger lägst ränta.

Ett bolån får enbart tecknas på 85% av bostadens värde. Resterande summa måste betalas kontant eller via lån utan säkerhet (privatlån).

Bankerna måste alltid uppge både listränta och snittränta på bolånen. Listränta är den högsta räntesats som erbjuds på bolån medan snittränta är den genomsnittliga ränta som de erbjudit under föregående månad.

Det är flera faktorer som avgör vilken ränta som låntagaren får. Framförallt handlar det om summa, belåningsgrad och övrigt engagemang i banken. Lägst ränta ges vid högt lånebelopp, låg belåningsgrad och om personen exempelvis även har sparande, lönekonto och annat hos banken.

Det som är viktigt att tänka på för den som vill teckna bolån är att ta in låneofferter från flera banker då även små skillnader gör stor skillnad i den totala räntekostnaden. Utöver det bör man alltid fråga bankerna vad man kan göra för att få ner räntan. Ibland kan det bara krävas att man även öppnar ett sparkonto eller liknande.

Blancolån

Blancolån är lån utan säkerhet. Lånet brukar även kallas för privatlån eller konsumtionslån. I Sverige kan man ansök om blancolån upp på en summa upp till 500 000 kr även om de flesta kreditgivare enbart erbjuder blancolån upp till 350 000 eller 400 000 kr.

Räntan på blancolån är alltid individuell och grundar sig på personens ekonomiska situation. Detta både gällande exempelvis inkomst och andra skulder. För att öka chansen att få ett blancolån beviljat kan två personer göra gemensam ansökan. Det gör även att banken får en större trygghet vilket gör att de i vissa fall erbjuder lägre ränta.

Det som karaktäriserar blancolån är att det är lån till privatpersoner, att räntan är individuell, att räntan oftast är rörlig under låneperioden samt att räntan sätts individuellt.

Det som är viktigt att tänka på för den som vill teckna ett blancolån är att se på den effektiva räntan och jämföra blancolån hos flera olika kreditgivare. En rekommendation är att gå via en låneförmedlare. De erbjuder en gratis tjänst som gör att man snabbt jämför räntor och avtal hos 15-20 banker.

Snabblån

Snabblån har fått sitt namn från att det går mycket snabbt att ansöka om lånet, få pengarna utbetalade och även att summan ska betalas tillbaka snabbt. Du får helt enkelt ett lån snabbt. Utöver det är det mycket vanligt att det går att ta snabblån trots att man har betalningsanmärkning.

Lånebeloppen är från 50kr och upp till 25.000 hos dessa företag. Det vanligaste är däremot att de erbjuder summor mellan 500kr och 10.000kr. Återbetalningstiden är vanligast på en eller ett par månader. Det finns däremot företag som erbjuder amorteringstid ner till en vecka.

Det som är viktigt att tänka på för den som vill teckna ett snabblån är att enbart låna små summor som kan betalas tillbaka snabbt. Den som exempelvis lånar 5000kr och betalar tillbaka det efter en månad får hos de billigare företagen betala 150-300kr. Detta utan att någon uppläggningsavgift tillkommer. Det är därmed billigare än att ta ett privatlån som oftast har en uppläggningsavgift på närmare 500kr.

Men så fort det är större summor som ska lånas är privatlån en klar rekommendation. Detta då de har lägre ränta och därmed blir billigare på större summor som ska återbetalas på längre tid.

Kreditkort

Med en kreditkort samlas alla inköp som sker med kreditkortet på en samlad faktura som skickas ut till kortägaren under kommande månad. I mitten av februari kommer därmed en faktura på allt som köpts in under januari. Så länge som fakturan betalas i sin helhet tillkommer inte någon kostnad för kreditkortet. Därmed är det räntefritt i upp till två månader.

Möjligheten finns alltid att välja att enbart betala en del av skulden. Däremot finns alltid en lägsta nivå som måste betalas varje månad. Den summa som inte betalas sparas till kommande månader och skapar en räntekostnad. Räntan på kreditkort brukar ligga på 10-20%. Det finns även kreditkort med individuell räntesats även om det är mer ovanligt.

Det som är viktigt att tänka på för den som vill teckna ett kreditkort är framförallt två saker. Eftersom räntan kan skapa stora räntekostnader bör man se över räntenivån på kortet. Detta åtminstone om man vet med sig att hela månadsfakturan inte kommer att betalas vid ett flertal tillfällen.

Det andra man bör titta på är vilken bonus som kreditkortet har. Det finns ett flertal kort som ger bonusar på flera tusen per år. Detta genom en rad olika bonussystem. En del ger bonus på allt som köps med kortet medan andra ger bonus enbart inom vissa branscher eller hos vissa företag.

I och med att bonusen ger så mycket tillbaka till kortägaren kan ett kort med bra bonussystem tydligt väga upp en något högre ränta. Men allt handlar om hur man planerar att använda kortet.

Kreditkonto

Ett kreditkonto är en kredit som är kopplad till ett vanligt bankkonto. Detta bankkonto brukar i sin tur vara kopplad till ett betalkort. Så länge som det finns pengar på bankontot dras de från kontot när betalning sker med kortet. Om det däremot skulle saknas täckning på kontot dras pengar från krediten så att man ändå har möjlighet att betala.

Många har ett kreditkonto kopplad till sitt lönekonto vilket varifrån man oftast betalar räkningar och i affärer med kortet. Så fort som lönen kommer in på kontot regleras därmed krediten.

Så länge som krediten utnyttjas måste ränta betalas på detta belopp.

Vad som är viktigt att tänka på vid val av kreditkonto beror mycket på hur det kommer att användas. Även om räntan skiljer sig mellan olika företag gör det inte så stor skillnad för den som enbart kommer att utnyttja krediten vid några få tillfällen och sedan återställa skulden inom en månad (när lönen kommer). Då är det viktigare att se på funktion och smidighet. Ska man däremot utnyttja krediten ofta är det framförallt räntan man bör fokusera på.